Příroda je neúprosná a nepodplatitelná. Je jí jedno, zda je lidem srozumitelný či nepochopitelný smysl jejího konání. Galilei Galileo
NÁKUPNÍ KOŠÍK
Položek : 0 ks      Cena celkem: 0 Kč

Nacházíte se: Úvod / Roubování paprik

Roubování paprik

Papriky jakož to i další plodiny roubujeme z důvodu využití odolných odrůd podnoží a výnosných odrůd násad. Skloubením dobrých vlastností obou odrůd nám přináší odolnější rostliny a tím větší úrodu i dlouhodobou sklizeň.

Rostliny paprik, především častěji pěstovaných po sobě, jsou běžně poškozovány patogeny, které napadají kořeny a způsobují vadnutí či úhyn celých rostlin. Nejčastější jsou: především houby Fusarium spp., Phytopthora capsicii a dále v omezené míře Verticilium spp. které způsobují destrukci kořenů nebo kořenových krčků. Dále pak houba Sclerotinia sclerotiorum, pro kterou je typická tvorba bílých vatovitých chomáčků hustého mycelia na kterékoliv nadzemní části rostliny.

Odolné podnože, které mají podstatně vyvinutější a odolnější kořenový systém jsou schopny proniknout hlouběji do půdy, kde snadněji nacházejí vodu a živiny. Roubované papriky tak rostou bujně, vitálně a rychleji po výsadbě plodí. Roubované rostliny také lépe snáší nevyrovnanou závlahu i chladnější podmínky. Díky tomu můžeme prodloužit dobu vegetace ve skleníku a dosáhnout tak vyšších výnosů

K roubování je na našem trhu dostupná Podnož Vitalpaprika F1od firmy SEMO Smržice. Podnož má mohutný kořenový systém a je vysoce tolerantní k fytoftorové hnilobě papriky (Phytopthora capsicii) a PMMV (Pepper mild mottle virus).

Kvalita plodů podnoží není vhodná ke konzumaci. Proto podnož používáme pouze na roubování.

Může se stát, že podnož nechtěně obrazí a vypěstujeme i plody podnože, takže jsou na rostlině dva druhy paprik. Chuťový zážitek to opravdu není, ale je to zajímavé a na vaření se plody podnoží použít dají – máme vyzkoušeno…





Výsev


Osiva podnože i roubu sejeme ve stejný termín. U roubovaných paprik počítáme s delší vegetační dobou (proces roubování ji prodlouží cca o 3 týdny), proto vyséváme o něco dříve než papriky pravokořenné. Osivo podnože můžeme vysévat přímo do květináče (průměr alespoň 10 cm), ve kterém sadbu dopěstujeme až do výsadby.

Osivo roubu můžeme sít do truhlíku nebo výsevní misky. Řidší výsev semen 5×5 cm od sebe dopomůže ke kompaktním a silným rostlinám. Doporučujeme použít kvalitní výsevní substrát. Na substrátu se rozhodně nevyplácí šetřit – je stejně důležitý jako kvalitní osivo. Osivo sejeme 0,5 cm hluboko, zalijeme a pro klíčení TRVALE udržujeme teplotu 25 až 28 °C. Velmi důležitá je vyrovnanost jednotlivých rostlin, abychom mohli rostliny naroubovat najednou.




Roubování


Správný čas na roubování nastává jakmile mají stonky podnože i zvolené odrůdy násady cca 2 mm v průměru. Důležité je, aby klips měl podobnou velikost jako je tloušťka stonku – jinak hrozí, že bude z místa roubování sjíždět nebo naopak jej bude omezovat v růstu.

Ostrý nůž nebo žiletku dezinfikujeme namočením v lihu a osušíme.

Stonek podnože seřízneme šikmým řezem (cca 4 až 5 mm dlouhým) pod děložními listy.

Na seříznutý stonek podnože nasuneme pootevřený silikonový klips. Podnož je tak připravena.




Roub / násadu seřízneme opět šikmým řezem nad děložními lístky. Je velmi důležité udržet stejný úhel jako u podnože, aby k sobě stonky následně dobře padly. Z roubu opatrně odstraníme většinu listů ( ponecháme jen 1 pravý list), abychom omezili ztrátu vody dokud se roub s podnoží nespojí. Důležité je nepoškodit růstový vrchol rostliny – ten musí zůstat zachován!




Takto připravený roub vsadíme do pootevřeného silikonového klipsu a jemně jej přitlačíme na stonek podnože. V tento moment nesmí mezi stonky zůstat mezery! Do spoje se nesmí při zálivce dostat voda.Pokud se nepodařilo seříznout pod stejným úhlem, seřízněte obě rostliny ještě pod větším úhlem a pokus opakujte. Při roubování postupujeme rychle, aby rány nezaschly.

Klips umísťujeme kolmo na místo řezu tak, aby se roub nevyvracel. Pokud jsou rostlinky vyšší, vložíme do klipsu špejli, která slouží jako opora.




Před každým dalším řezem doporučujeme nůž vydezinfikovat, abychom předešli případnému přenášení infekce.

Pokud máme obavy ze šikmého řezu, seřízneme podnož i roub nejdříve vodorovným řezem , až poté provedeme šikmé řezy.

Rostliny rychle přemístíme do nádoby přikryté čirým igelitem – 10 dní udržujeme vysokou vzdušnou vlhkost a dostatek světla. Optimální teplota ve fázi srůstání je 22 až 24 °C. Velmi užitečné jsou vyhřívané minipařeniště. Po tuto dobu zajistíme co možná nejvíce světla, ale zároveň chráníme „skleník“ před přímým slunečním zářením. První týden můžeme také využít přisvětlování – např. pod kuchyňskou linkou.

Do míst řezu se nesmí dostat voda ze zálivky. Rostliny zbytečně nepřelévejte – je normální, že budou 2 až 3 dny po roubování povadlé.




Sadba je připravena přibližně za 4 až 5 týdnů od roubování. Po vyjmutí ze skleníku můžeme již s rostlinami pracovat jako s běžnou sadbou. Roubovací klipsy odstraníme po dokonalém srůstu roubovaného spoje – nejlépe jakmile začne pravý list roubovance narůstat. Pokud by klips stonek omezoval v růstu již dříve, raději jej odstraníme. Před výsadbou na venkovní záhon alespoň 7 dní otužujeme a zvykáme na přímé sluneční záření.

Při samotné výsadbě dbejte na to, aby místo roubu zůstalo alespoň 2 cm nad povrchem půdy – sazenice tedy „neutopte“ příliš hluboko. Pokud sazenice utopíme, roubování ztrácí smysl, protože dojde ke kontaktu půdy s roubem a může dojít k infekci výše zmíněnými patogeny.



ZDROJ: SEMO Smržice+osobní zkušenost

Provozovatelem internetového obchodu iAgromarket.cz je AGROMARKET IRSI s.r.o., IČO: 28304845, se sídlem č.p. 17, 768 75 Loukov
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, sp. zn. C 59979
Kontakt: e-obchod@iagromarket.cz, Mobil: 603 525 615, Tel: 573 395 569
© 2013 iAgromarket.cz - všechna práva vyhrazena, kopírování obsahu stránek je dovoleno pouze se souhlasem provozovatele.
Realizace: w-software.com